Om mig

Felicia Püschl Photography

   Julia Pivén (26 år)                       jobbar inom ett bredare

spektrum, men alla hennes bilder har något gemensamt: de mörka

aspekterna av människans psyke och existens. Hennes konstverk ställer många tabubelagda frågor kring liv och död."


~ Ölandsbladet 2019.04.19

Varmt välkommen till det här avsnittet där jag berättar om mig själv och mitt konstnärskap.


Jag målar för det mesta i olja och pastell, men sysslar även med konstfotografi och installationer. Mer om det kan du läsa här nedan, där jag berättar om min konstnärliga resa genom diverse projekt genom åren.


Trots den ibland allvarliga tonen och att jag av en händelse är väldigt fäst vid den svarta estetiken när det kommer till mitt egna utseende, så föreställer många av mina favoritverk kontrastrika färglandskap eller ballerinor. 


JULIA PIVÉNS SAMLING


Min första utställning var projektet “Ur Minnet” som jag fått stipendium om 10.000kr från Malmö Stad att genomföra.

Under ett år grävde jag i arkiven, genom lösdrivarprotokoll och häxprotokoll. Jag läste på och försökte förstå hur det var att leva som kvinna i Malmö för hundra eller flera hundra år sedan. Jag tänkte att jag på så vis kunde lista ut ungefär hur de såg ut och vilket intryck de gav, för att sedan kunna måla deras porträtt. Med stor omsorg målade jag kvinnornas porträtt med hänsyn till att jag nu skrev deras historia och bör göra dem rättvisa. 

Trots många motgångar, så som sjukdom och översvämmad ateljé, blev projektet “Ur minnet” färdigställt och presenterat, med flera nyhetsartiklar och fin respons från ansvariga på kulturförvaltningen. Inte nog med det - när utställningen stängde blev min konst nedflyttad till arkivet för att bevaras inför framtiden i det som kallas “Julia Pivéns samling”. Ett undantag är mitt porträtt av häxan Inger Hyrens som permanent hänger i föreläsningssalen Inger Hyrens sal på Malmö Stadsarkiv.

 

FÖRENINGSLIVET OCH KONSTSTUDIER


Det var under den här perioden som jag och några bekanta drev Kulturföreningen Katlagrottan i Malmö, som vi grundade år 2014. Jag började och formulera mig allt mer vant om konst och inse att kanske även jag hade saker värda att lära ut. Tillsammans drev vi studiecirklar och initiativ rörande konst, med särskilt fokus på graffiti.


Folkbildning och kultur blev därmed en passion och jag engagerade mig i fler projekt, så som arvsfondsprojektet RTSI - Rätten Till Sin Identitet, som jobbar mot diskriminering av subkulturer.År 2017 fick jag beskedet att jag kommit in på Göteborgs Konstskola - samma skola där min farfar studerat konst för en massa år sedan. De två åren var en fantastisk upplevelse och jag växte till att bli en allt mer självsäker konstnär. Målning efter målning började produceras och jag har hållit ett högt tempo sedan dess. Hösten 2017 tog jag initiativet till att bilda Konstföreningen Avgrunden, en förening för alternativa och mörka konstnärer. Jag blev ordförande över en rikstäckande organisation som skulle komma att växa 150 konstnärer stor över två år. Tillsammans arrangerade vi flertalet utställningar, samarbetade med publikationer och drev studiecirklar.Konstnärliga utbyten och möten väcker stort intresse och nyfikenhet hos mig. Det är nog därför jag engagerat mig så livligt inom det ideella

kulturlivet och folkbildning genom åren. Konsten har drivit mig framåt under mina vuxna år som annars präglats av sjukskrivningar och psykisk ohälsa. Men genom mitt engagemang har jag vänt mina negativa erfarenheter till en styrka, en kompetens som hjälpt mig ta mig framåt. Att överleva ett självmordsförsök innebär en lång resa tillbaka till livet. Min resa ledde mig så småningom till Självmordslinjen där jag blev volontär. Vidare spillde min passion för suicidprevention över till min konstnärspraktik och våren 2018 var jag projektledare och kurator för en samlingsutställning med 35 konstnärer som donerade konstverk och tid till ändamålet - Självmordslinjen. Nästan 300 personer dök upp och det blev onekligen många speciella och nära möten.2018 var ett händelserikt år och försäljningen av tavlor tog fart. Med måleristudierna i ena handen och föreningen i andra fick jag mängder med viktiga erfarenheter och träffade mängder av intressanta människor och blivande vänner.

EU-UTBYTE I BERLIN


Sommaren 2018 hände det. Jag åkte iväg på utbytesresa till Berlin via EU Erasmus för konstnärsentreprenörer.  I egenskap av konstnär delade jag erfarenheter med en etablerad aktör i värdlandet, som delade med sig av sin kunskap och hantverk. Genom att observera och delta i hans verksamhet fick jag se hur det är möjligt att bedriva löpande verksamhet som konstnär utanför de traditionella ramarna. Jag ställde ut i Berlin och höll ett artist talk på engelska om mitt konstnärskap. Avslutningsvis deltog jag i Nacht der kunst i Leipzig.

SUICIDPREVENTION I KONSTEN

Konstverket “Vow 2019” är speciellt, eftersom jag sällan jobbar rent konceptuellt i min konst. Verket handlar om suicidprevention och behandlar ämnet i praktiken.


Vid nyårsskiftet 2018 sände jag ut en inbjudan via sociala medier, där jag öppnade upp min konst inför omvärlden. Kravet för att delta med sitt namn i målningen var att man skulle lova att inte ta livet av sig under det kommande året, 2019. En blandteknisk målning växte fram över ett par veckor medan allt fler från olika länder anmälde sitt deltagande, och det slutade med runt 130 namn på personer som tillsammans lovar att försöka ta sig igenom det kommande året.


Tavlan är 140x115cm och innehåller även citat från kända personer eller anhöriga som gått bort i självmord genom åren.


Psykisk ohälsa är oundvikligen ett återkommande tema i mina målningar och utställningar. Just nu jobbar jag på ett projekt kallat “Gestaltleken” - en utställning om mentala tillstånd och psykisk skörhet, vilken kommer presenteras på ett Malmögalleri senare i år. Jag skriver också ganska mycket om min konst och konstnärskap, så som litterära tolkningar av mina tavlor men även om konstens samhällsroll och olika existentiella eller filosofiska frågor med anknytning till konst. Med tiden kan mina texter mycket väl bli till en tryckt publikation ihop med min konst.


Fortsättning följer...

Julia Pivén - Swedish artist, model, organiser and DJ.


Alla konstverk på denna webbsida är skyddade enligt upphovsrättslagen (SFS 1960:729). 
Skyddet innebär att konstverket inte får återges utan tillstånd från rättighetshavaren, annat än för enskilt bruk. Exempel på nyttjanden som kräver tillstånd
är kopiering av konstverket till webbsida, interna nätverk, utskrift av verket och mångfaldigande genom reprografiska metoder